Soms zijn er van die dagen dat je denkt: yesss daar doen we het voor. Maandag was zo’n dag. We waren met Damaris Matthijssen van Economy Transformers op bezoek bij notaris Rob Huzink van Accordo Notarissen. Hier ontstond een bijzondere verbinding. Maar laat ik eerst bij het begin beginnen, voor ik over de bijzondere verbinding vertel.

Deelgenootschap

Als Impact Midden hebben we ervoor gekozen voor de (nog niet juridische rechts-)vorm deelgenootschap. Het deelgenootschap is een organisatievorm, op basis van vertrouwen, gelijkwaardigheid en gezamenlijkheid. Dat zijn waarden die we erg belangrijk vinden en het past ook in de nieuwe economie, vinden we. Marja Schneiders, één van de drie deelgenoten, volgt hiervoor de opleiding Deelgenootschap bij Economy Transformers, in het Veerhuis (ook een bondgenoot). Deze opleiding wordt gegeven door Damaris Matthijssen, die ook veel deelgenootschappen begeleid bij hun opstart.

Juridische kant van deelgenootschap

Omdat het deelgenootschap (nog) geen officiële juridische rechtsvorm is, moet er een juridische entiteit opgericht worden om aan te sluiten bij de ‘oude’ economie. Je moet nu eenmaal een KVK nummer hebben om een bankrekening te kunnen openen en belasting te kunnen betalen. Damaris Matthijsen komt in de begeleiding van de opstart van deelgenootschappen, deze juridische vraagstukken tegen: wat voor rechtsvorm kies je dan als brug? Als je kiest voor een Stichting, hoe zit het dan met de aansprakelijkheid van het bestuur? En gaan de deelgenoten in het bestuur of niet? En zo niet: hoe kunnen de bestuursleden erop vertrouwen dat de deelgenoten het geld goed beheren, waar de bestuursleden nu eenmaal juridisch aansprakelijk voor zijn?

Geen notaris in het land te vinden

Er was geen notaris te vinden die hiermee aan de slag wilde. Ze zagen veel haken, ogen, beren, kortom het was heel ingewikkeld en moeilijk. Toch is het fijn, ook al werk je vanuit vertrouwen, om zaken met elkaar vast te leggen zodat je helder hebt wie waarvoor verantwoordelijk is en je het ook in je gevoel los kunt laten, omdat het goed geregeld is.

Ondernemend notariaat: Rob Huzink

Met Impact-Midden zijn we ook met deze vragen bezig. Hoe kunnen we dit goed regelen op basis van vertrouwen, in transparantie en met welke bestuursleden, die de deelgenoten in de regie laten? En omdat ook wij willen factureren, zullen we ook een inschrijving bij de KvK moeten hebben. Zo kwam het dat ik contact opnam met Rob Huzink, die mij vaker geholpen heeft met interessante initiatieven. Hij was direct enthousiast en vond het juist leuk (geen haken, ogen en beren dus), dit maakt zijn vak interessant!

Afspraak

Ik maakte een afspraak met Rob om door te spreken wat we konden doen. Rob gaf gelijk al aan dat hij wel bondgenoot wilde worden van Impact Midden, maar vroeg wat zijn bijdrage aan het netwerk nu kon zijn. En dat antwoord kwam vanzelf: toen Marja weer een opleidingsdag had bij Damaris, vertelde ze dat Rob Huzink heel enthousiast was. Dit raakte Damaris, want ze was nog geen enthousiaste notaris tegengekomen! Damaris ging ook mee naar de afspraak met Rob Huzink en zo zaten we afgelopen maandag bij elkaar.

Bijzondere verbinding

We konden gelijk de inhoud induiken en hadden het niet alleen over wat Rob voor Impact Midden kan doen, maar ook wat hij kan doen om de nieuwe economie te helpen groeien. En dat is nieuwe samenwerkingsvormen bijstaan met juridisch advies. Hoe kunnen we zaken goed laten aansluiten bij de huidige structuren en toch experimenteren? We spraken af dat Rob Huzink deelgenoot wordt van Impact Midden én samenwerkingspartner van Economy Transformers. Damaris zal de deelgenootschappen in oprichting naar hem verwijzen als notaris die meedenkt. En dit is ook gelijk de bijdrage van Rob Huzink aan het netwerk.

I love it when things come together

Het is fantastisch om te ervaren hoe zo’n samenwerking tot stand komt. We zijn nog maar een paar maanden aan de slag met Impact Midden (als je de zomer niet meerekent, 4 maanden) en deze samenwerking is een mooie start van nog veel meer mooie verbindingen die we hopen te laten ontstaan met ons netwerk.

Geïnteresseerd geraakt? Kijk of het voor jou(w organisatie) ook interessant is om bondgenoot te worden.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *