Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expeditie ‘Nieuw Amersfoort’

26 november 2019 @ 17:30 - 21:00

duurzaam, vitaal, leerzaam en leuk

Expeditie Systemic Design voor energieke ondernemers en betrokken burgers.

aanmeldknop Expeditie Nieuw Amersfoort

Hoe kun je samen een plek maken waar het fijn is om te wonen, met voldoende groen en rust en goede voorzieningen voor zorg en ontspanning. Een plek waar ondernemers aan bijdragen met werk, met levendigheid en een gezonde economie. Een plek waar mensen zich echt thuis voelen en graag willen wonen. En die zo duurzaam is ingericht dat we met elkaar veel geld besparen. Hoe zou dat voor jou zijn?

Krachten bundelen
Natuurlijk zijn er al heel veel goede, innovatieve, ondernemende en duurzame initiatieven in onze stad en regio. Geweldig! Hoe mooi zou het zijn als we die initiatieven aan elkaar gaan verbinden. Door onze krachten te bundelen gaan we ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is. Want geloof het of niet: we kunnen met elkaar veel meer bereiken dan nu het geval is. Zonder extra kosten. En met meer lol.

Oude patronen doorbreken en nieuwe combinaties maken
Daar bestaat een beproefde aanpak voor die we Systemic Design noemen. We zoeken daarbij niet naar op zichzelf staande oplossingen, maar proberen juist combinaties te maken. We bouwen zo een netwerk van allemaal initiatieven die met elkaar verbonden een heel sterk en vitaal systeem vormen: duurzaam, sociaal en economisch succesvol.

Balans
Dan bouw je aan een samenleving van toenemende zelfvoorziening en economische en sociale kracht waarin de balans tussen economie en ecologie, tussen welvaart en welzijn gezond is en blijft. Juist door gebruik van technologie en wetenschap zijn we in staat om onze economie slimmer en duurzamer te organiseren. Het enige wat we moeten doen, is oude patronen doorbreken en nieuwe succesvollere combinaties maken.

Systemic Design
Systemic Design is een verfrissende inrichting van lokale/regionale economieën en/of van bedrijven. De geestelijk vader ervan is de Italiaanse architect/ecoloog professor Luigi Bistagnino die doceert aan de Polytechnico in Turijn.

De reis
Tijdens deze reis van minimaal 1 jaar willen we met een stevige groep (meer dan 50) betrokken Amersfoorters een ‘Systemic Design’ maken voor de Stad en regio Amersfoort van 2030 en daarna.

Met zijn allen zijn we nu met 40 deelnemers op reis het komende jaar! Donderdag zijn er 22 mensen op de bus gestapt en 3 mensen zijn als expert betrokken gebleven. Als je er niet bij was, kun je weer opstappen op de bus door je op te geven voor één van de teams (zie link voor emailadressen van de teams) en door op 27 november deel te nemen aan de volgende challenge in onze reis: het verbinden van de problemen van de vraagstukken. De teams gaan de komende week op safari door de stad. Ze verlaten de bus en gaan met hun team onderzoek doen over het thema en stakeholders (bedrijven en organisaties) betrekken, die hopelijk allemaal 26 november ook aanwezig zijn!

De vraagstukken
Het was even puzzelen (wat is een oplossing en wat is een vraagstuk?), maar we hebben vier mooie thema’s benoemd waar we mee aan de slag gaan:

  1. Energie in de energietransitie (nu gaan we echt eens wat doen)
  2. Consumentisme (verpakkingen, plastic, grondstoffen, afval, spullen)
  3. Leefarmoede (eenzaamheid, (on)gezondheid, voeding) met als subgroep woonarmoede over deel- en hergebruik van ruimte, maar ook woongenot/leefbaarheid.
  4. Versnippering van kennis en informatie (bv. centralisering van informatiekanalen bij gemeente).

Programma
17.30 uur inloop: soep, salade, broodje
18.00 uur start
21.00 uur afsluiten

Initiatiefnemers
Impact Midden en Pentascope uit Amersfoort nemen samen met Red to be Blue het initiatief voor de expeditie ‘Nieuw Amersfoort’.

Over Impact Midden
Impact Midden is een samenwerkingsverband van bedrijven, organisaties en overheden die in de regio Midden-Nederland bouwen aan een betekeniseconomie. Samen met Red to be Blue en Pentascope helpt Impact-Midden gebieden, steden, regio’s, bedrijfsomgevingen bij inrichting en ontwikkeling volgens de principes van Systemic Design. Wij brengen daarvoor verschillende disciplines in:

  • analyse van alle economische processen (productie en diensten): wat wordt fysiek gebruikt en wat wordt fysiek geproduceerd (product en afval); waar komen de grondstoffen vandaan en waar gaan de producten en het afval naar toe;
  • welke waarde wordt gecreëerd en welke waarde neemt af;
  • analyse van de kwaliteiten van een gebied (natuurlijke hulpbronnen, infrastructuur, sociaal kapitaal, onderwijs, ondernemerschap, cultuur)
  • analyse van economische/ecologische/sociale pijnpunten (acuut of op termijn te voorzien) en hun onderlinge verband; bepalen van mogelijke bronnen voor waarde realisatie die liefst meerdere inkomstenstromen opleveren
  • mobiliseren van betrokken inwoners, ondernemers en bestuur om nieuwe combinaties te realiseren in de vorm van bedrijvigheid en economische waardecreatie.

Het team van Impact Midden bestaat uit ervaren senior procesbegeleiders met achtergronden op het gebied van (informatie)technologie, chemie, milieukunde, bedrijfskunde, innovatie, design, visualisatie, marketing, verandermanagement en (internationale) duurzaamheidsprogramma’s.

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Een bijdrage voor de maaltijd is €10,00. Dit kan contant of per Tikkie (je krijgt een Whatsapp met een betaalverzoek). (De maaltijd wordt voor mensen met een uitkering gesponsord door Seats2meet Amersfoort, zij hoeven deze niet te betalen. Geef dit aan bij je aanmelding).

Locatie
De expeditie vindt op 26 november 2019 plaats bij Seats2meet Amersfoort Station van 17.30 tot 21.00 uur.

aanmeldknop Expeditie Nieuw Amersfoort

Gegevens

Datum:
26 november 2019
Tijd:
17:30 - 21:00
Evenement Tags:
, , , ,